Hoeveel spullen maken echt het verschil?

24-10-2023

Waar maak ik me eigenlijk druk over? Over meerdere flessenopeners in de keukenlade? Over de zoveelste kindertekening? Over een kous met een gat in? Over een broek die wat teveel spant? Allemaal kleine spullen die niet veel plek innemen. Eén object zal het verschil niet maken. Twee dingen ook niet. 

De vele kleine spullen die geen waarde toevoegen

Tot we eens gaan uitzoomen. Het grotere geheel bekijken. Want het gaat niet over één of twee objecten. Het gaat over alle spullen samen in je huis die nu, op dit moment in je leven, geen waarde schenken. Al die spullen samen zorgen voor enorm veel ballast. 

  • Ballast in je tijd en energie omdat je ze moet opruimen, organiseren, schoonmaken, onderhouden, repareren, verplaatsen en vervangen.
  • Ballast in je hoofd omdat ze een zoveelste To Do op je lijstje zijn. Omdat ze voor prikkels zorgen. Omdat ze rommel veroorzaken.
  • Ballast in je ruimte omdat je kasten overvol liggen. Omdat de zoveelste doos en nieuwe meubel niet helpen om je huis georganiseerd te krijgen. Omdat je je kasten niet meer open krijgt zonder iets op je hoofd te krijgen. 

Kleine spullen, grote beslissingen

Wanneer we aan de slag gaan thuis en nu 'voor eens en voor altijd die kast gaan uitkuisen' verliezen we ons voor we het goed en wel beseffen weer in die kleine spullen waarvan je denkt dat ze het verschil niet maken. We maken de kleinste beslissingen groot: we kunnen niet kiezen welke pennen we houden, welke koppen weg mogen, welke shirts we niet meer mooi vinden. En alle goeie bedoelingen ten spijt wordt de drempel om los te laten weer snel heel groot. 

En zo eindigt ons ontspulproject vaak in een impasse. In frustratie en chaos. In minder organisatie in plaats van meer.

Zoom uit

Dus als je gaat ontspullen thuis, zoom dan af en toe eens uit. Wat maakt dat je aan het ontspullen geslagen bent? Waarvoor doe je dit? Waar werk je naartoe? 

Wanneer je dat voor jezelf helder maakt, nog voor je start met ontspullen, dan kun je hiernaar teruggrijpen wanneer je jezelf verliest in het keuzeproces. 

En dan zie je de details voor wat ze zijn: details. Maak je niet druk om één of twee objecten. Maar maak je druk om al die objecten samen. Zie ze als een obstakel voor jouw doel. En gebruik dat als drijfveer wanneer je de bezem door je huis haalt. 

Want het leven zit in de ruimte tussen onze spullen, niet in de spullen die we bezitten. 

Jouw persoonlijke weg naar eenvoud thuis

Kan je wel wat ondersteuning gebruiken hierbij, dan is de Weg naar Eenvoud misschien iets voor jou. Tijdens deze online begeleiding gaan we 1 op 1 aan de slag met jouw persoonlijke roadmap naar eenvoud in je huis en huishouden. We gaan samen op zoek naar waar jij naar verlangt, waar de grootste ballast zit én werken een concreet actieplan uit om daar te geraken.