4 plekken om te starten

07-07-2023

De beste manier om je doel te bereiken wanneer je je huis ontspult en organiseert is door gewoon te starten. Eens je in beweging bent, is het makkelijker om in beweging te blijven. Maar het starten zelf, daar zit de grootste uitdaging. Begin daarom klein. Zet grote doelen, maar werk in kleine stappen. 

Op deze 4 plekken gaat ontspullen moeiteloos en maak je een start voor de rest van je huis:

1. de rommellade in de keuken

De kans is groot dat je een lade (of kastje) hebt waar je standaard alle kleine ditjes en datjes die nergens thuishoren dropt. Bij veel mensen is dat in de keuken. Welke spullen vind je hier? Elastiekjes, batterijen (leeg en vol), kurken, pennen, stukjes touw die je misschien nog voor iets kan gebruiken, een verloren gelopen kindersurprisespeelgoed, enzovoort. Vaak dus spullen met minder emotionele waarde. Ideaal om snel aan te pakken.

2. je medicijnkast

Ook in je medicijnenkastje vind je wellicht niet veel emotioneel geladen spullen. En een beslissing nemen hier is echt heel eenvoudig, want puur rationeel: is het over datum of niet? Alles wat over datum is, breng je weg naar je apotheker. Hij of zij zorgt ervoor dat het op een verantwoorde manier weggebracht wordt. Al de rest kan je meestal houden. Leg je spullen per categorie (pillen/siropen/EHBO/...), of per kwaal (buikpijn, Neus-keel-oor, hoofdpijn, ...). Wat voor jou het beste werkt.

3. de wagen

Begin in je wagen door alle afval weg te smijten. Wedden dat het er plots al veel beter uitziet? Daarna breng je de spullen die niet in de wagen horen, naar hun plek in huis. De overgebleven items geef je een vaste plek. Nog even met de stofzuiger erdoor, en je voelt je plots al veel lichter.

4. je handtas

Nog zo'n plekje waar de rommel zich snel opstapelt. Het goede nieuws is dat je handtas uitkuisen ook snel gaat. Hetzelfde verhaal geldt ook hier: afval smijt je weg, wat niet in je handtas thuishoort, haal je eruit en de rest geef je een vaste plek. Denk ook hier echt goed na over wat je echt nodig hebt in je handtas. Wat is de moeite waard om altijd mee te sleuren. Heb je überhaupt wel een handtas nodig? Misschien zijn je jaszakken groot genoeg voor je gsm en sleutels. 

Extra tips

  • Zet een timer: zet een timer op 15 minuutjes en ga aan de slag. Je zal ervan versteld staan wat je gedaan krijgt op een kwartier tijd.
  • Wil je écht werk maken van een lichter huis? Kies dan, ook voor deze 4 plekken, om enkel de spullen te houden die essentieel zijn voor jou en je huisgenoten. Wees kritisch en haal het overbodige weg: alle spullen waarover je twijfelt, de spullen die je meer energie nemen dan leveren. Vertrouw je intuïtie en volg je gevoel.