Fight, Flight or Freeze. Of is er nóg een optie?

21-03-2024

Je goed voelen in je kleren is fijn. En belangrijk. Want als we ons niet goed voelen in onze kleren, dan voelen we ons niet goed in ons vel. Maar als onze veelheid aan kleren ervoor zorgen dat we compleet overweldigd zijn in ons huis en huishouden, dan komen we vaak in een cyclus terecht die moeilijk te doorbreken is.

Herken jij dit? 👇

Je voelt je overweldigd in huis en gaat op zoek naar kant-en-klare oplossingen:

 • Zoals meer en betere en de nieuwste opbergsystemen;
 • meer en groter opbergmateriaal;
 • labelmakers om het overzicht te bewaren;
 • extra lades, kasten of kamers voor je kleren;
 • of zelfs een groter huis, want 'de kinderen worden groter en we hebben allemaal meer plaats nodig'.

Dan zit je in de 'fight-modus'. 

Maar als dat niet helpt, dan vluchten we meer dan ons lief is in shoppen. In online of fysieke winkels. En al worden we hier wel even blij van, dat gevoel duurt meestal niet zo lang. Want niet veel later blijkt dat die overweldiging niet weg is, integendeel. Er is nu nog meer om te managen. We hebben het ons zonet weer wat moeilijker gemaakt. 

Dit was 'flight-modus'.

Onze centen zijn uitgegeven, onze energie en tijd moeten we verdelen over het managen van nóg meer kleren en spullen, onze ruimtes zijn plots weer een klein beetje kleiner geworden. En voor wat? Voor kleren waar we ons, eens die eerste shoppingrush gepasseerd is, dan toch niet zo fijn in voelen? Op den duur leidt dat tot een gevoel van verloren te zijn. Van apathie. Van doorploeteren tot we gedwongen worden om te stoppen.

Je komt in een soort van 'freeze-modus' terecht.

Het klinkt wat extreem. Maar als je er even bij stilstaat is het vaak wel zo.

Gelukkig moet het niet zo zijn.

De oplossing is zo eenvoudig. En daar neem ik je heel graag mee naartoe.

In plaats van andere systemen te zoeken buiten onszelf, in plaats van te vluchten, in plaats van niets te doen en helemaal te verdrinken, kunnen we gewoon een stapje terugzetten.

Wat minder in plaats van wat meer. En een heel goed startpunt is het loslaten van overbodige kleren.

Waarom? Omdat onze kleren zoveel vergen van ons:

 • onze tijd: om ze te kopen en retourneren, wassen, drogen, strijken, plooien en repareren.
 • onze energie: omdat ze ons zoveel stress, keuzestress, overweldiging, to-do's bezorgen.
 • onze ruimte: je vindt kleren in wel elke ruimte van je huis, van je gang tot je zolder en garage. Elk gezinslid heeft kleren, ze slingeren overal rond, ze worden met regelmaat vuil en dan begint het hele verhaal opnieuw.
 • ons budget: want eerlijk, hoeveel kleren koop jij die je eigenlijk niet nodig hebt? En wat zou jij kunnen doen met dat geld? Meer reizen? Minder werken?
 • onze planeet: want hoe erg we op de grenzen van onze kleerkast botsen, de grenzen van de planeet komen ook in zicht.

Er is zoveel winst te halen uit het minimaliseren van onze kleerkast. Voor onszelf, voor ons gezin en voor onze planeet.

Ook meer eenvoud in je kledingkast?

Met mijn nieuwe programma krijg je stap voor stap en op eigen tempo de controle terug over je kledingkast (en die van je kinderen!).

Omdat het de eerste keer is dat dit programma online komt, kan jij als tester aan heel aantrekkelijke voorwaarden als eerste de cursus ontdekken:

 1. Zet je vrijblijvend op de testlijst. Dat kan tot vrijdag 22 maart om 12 uur. 
 2. Op dinsdag 26 maart ontvang je een uitnodiging om in te stappen aan een hele mooie testerskorting. Jouw investering (de prijs van een t-shirt!) win je sowieso snel weer uit omdat je in de cursus leert hoe minder inflow aan kleren te krijgen.
 3. Op vrijdag 29 maart om 12 uur sluiten de deuren van deze eerste editie en kan je niet meer instappen.