Je speelgoed organiseren

30-06-2023

Hoe organiseer je je speelgoed het best zodat opruimen snel en eenvoudig is? Voor jou, maar zeker ook voor je kind. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, begin dan eerst met selecteren van het speelgoed dat een plek verdient in je huis. De ruimte in je huis heeft grenzen. Bepaal dus bewust waarmee je die ruimte opvult. 

Think before you do

Denk eerst even na voor je gaat organiseren en inruimen. In welke ruimte(s) wil je welk speelgoed? Hoe moet de kinderkamer, de living, de speelkamer eruit zien?

Hou hiervoor rekening met de noden en behoeftes van het gezin. Is je kind snel afgeleid of een moeilijke slaper? Misschien helpt het om de kinderkamer wat rustiger te houden. Zet er wat minder speelgoed of zorg dat het speelgoed mooi opgeborgen zit. De slaapkamer is in de eerste plaats een plek om te slapen. Hou het dus rustig.

En wat vinden de volwassenen in het huis belangrijk? Moet het speelgoed in de living elke avond opgeborgen kunnen worden? Of mag er al 's iets blijven staan? 

Bedenk ook waar welke activiteit meestal doorgaat. Gebeurt knutselen, verven, tekenen standaard aan de keukentafel? Waarom dan niet een plekje voorzien in een keukenla. Denk wat out-of-the box.

Bepaal ook wat je kinderen zelf mogen uithalen en wat je liever op een iets minder toegankelijke plek bewaart. Weet jij graag wanneer ze met verf of plasticine aan de slag gaan? Zet het dan wat hoger, zodat enkel jij eraan kan. 

Soort per soort

Categoriseer je speelgoed in categorieën die logisch zijn voor jouw kinderen: duplo, speelfiguurtjes, blokken, potloden, stiften, auto's, enzovoort. Maak je categorieën ook niet te klein. Alle duplo in één doos of zak bewaren is makkelijker voor een kind dan dat ze de duploblokken in één doos moeten leggen, de duplodiertjes in een andere. 

Toegankelijk

Wil je minder zelf opruimen? Zorg dan vooral voor dat het voor je kinderen fysiek makkelijk en eenvoudig is om alles terug op z'n plek te leggen:

  • op kinderhoogte
  • in open dozen
  • in doorzichtige dozen
  • in kasten die makkelijk opengaan

Labelen

Zijn je dozen gelabeld, dan is er geen excuus meer voor je kind. Ze kunnen zo aflezen wat waar moet. Kan je kind nog niet lezen? Dan kan je werken met icoontjes of foto's.

Betrek je kind

Net zoals je het ontspullen samen kan doen, kan je ook het organiseren samen doen. Wat logisch lijkt voor jou, is dat misschien niet per se voor je kind.