Keuzestress

05-09-2023

Keuzestress. We hebben er allemaal mee te maken. Elke dag opnieuw.  Wat gaan we eten vanavond? Welke kleren doen we aan vandaag? Welke weg naar het werk neem ik deze ochtend? En dat zijn dan nog maar de makkelijke keuzes.

Kiezen is verliezen, zeggen ze. Waardoor een keuze maken zoveel gewicht krijgt. Want in plaats van te focussen op wat je erdoor krijgt, kijk je heel erg naar wat je er misschien door verliest. 

Onlangs veranderde ik van (vaste) job. Ik had keuze uit 2 jobs. Ik sliep een week niet door de keuzestress. Er was geen beste optie. Ik moest gewoon de knoop doorhakken. Dat deed ik uiteindelijk. Wat ik verloor aan die andere job, zal ik nooit echt weten. Maar ik weet wel wat ik won en dat ik zelf mijn leven richting gaf.

Dat is niet kiezen om te verliezen. Dat is kiezen voor jezelf. Doe je dat niet, dan verlies je de controle en wordt de keuze uiteindelijk toch voor jou gemaakt.

Dat is ook zo met opruimen in huis.

We kunnen uren spenderen met dingen op hun plaats leggen. En er in eerste instantie een plek voor vinden in je al overvolle huis. Maar door te kiezen, kan je je huis zoveel eenvoudiger maken.

Door te kiezen wat blijft, wat een plek verdient, wat waardevol is voor je, zeg je ja tegen ruimte in huis, een gemakkelijk huishouden, meer tijd voor jezelf en je dierbaren, rust in je hoofd. Een huis met minder ballast. Waar lucht en ruimte is. Waar je kan leven.

Je krijgt ook ruimte in je hoofd. Ruimte die je nodig hebt, om te kiezen op andere vlakken in je leven. Om neen te zeggen tegen projecten, uitnodigingen en todo's die niet waardevol of belangrijk zijn. En doordat je keuzemaakspieren al goed getraind zijn door te minimaliseren op materieel vlak, voel je veel beter aan waar je op immaterieel vlak ja en nee tegen moet zeggen.

 Het begint met neen zeggen tegen rommel en ruis in huis en het eindigt met ja zeggen tegen het leven.

Hoe zit dat bij jou? Is keuzestress bij jou een valkuil in je huishouden?