Met minder spullen meer uit de zomer halen

08-07-2024

Het is zomervakantie, heerlijk! Of toch niet? Wat voor mij als kind helemaal in het teken stond van twee maanden ontspanning en plezier, is voor veel mama's toch ook een bron van stress.

Het vaak drukke zomerschema van kampjes en activiteiten, het managen van de spullen die bij zomeractiviteiten en reizen horen, het gevoel hebben dat we er alles moeten uithalen. Het kan overweldigend zijn.

Met deze tips ga je met wat meer ademruimte de zomer in. 👇

Organiseer je zomerspullen

Tijdens de zomer heb je andere spullen nodig dan tijdens de rest van het jaar. Je mag thuis dus gerust ook wat herorganiseren.

Berg schoolbenodigdheden en boekentassen op een plek wat verder in huis. Haal strandspullen en zomerkleding dichterbij. Misschien zelfs helemaal tot aan je voordeur. Met een zomertas in de inkomhal, maak je het jezelf helemaal gemakkelijk.

Een zomertas (of -kast, zoals je zelf wil) richt je in met spullen die je tijdens de zomermaanden geregeld nodig hebt: zonnecrème, zomerhoedjes, UV-werende shirts, zonnebrillen, een strandlaken, wat speelgoed, wat droge koeken, natte doekjes.

Ga je de deur uit? Dan hoef je enkel nog wat water en fruit toe te voegen en je bent klaar voor vertrek. Ideaal voor spontane bezoekjes aan het strand, de zwemvijver of het zwembad.

Speelgoedexperimenten

Een zomervakantie van zo'n 2 maand is een ideale periode om te experimenteren.

Doe het 's met wat minder speelgoed en kijk wat dat opbrengt. Selecteer samen met je kinderen een paar favoriete stukken en berg de rest op, op zolder of in de kelder. Dit vermindert rommel en maakt opruimen eenvoudiger.

Durf ook speelgoed te lenen of huren in plaats van te kopen. Zoals buitenspeelgoed. Ook in spelotheken kan je vaak een peuterglijbaan of een skateboard lenen. Zo breng je vernieuwing in het speelgoed zonder grote aankopen te moeten doen. En je wint bergen plaats tijdens de wintermaanden.

Minimaliseer je vakantie inpaklijst

Vakanties zouden ontspannend moeten zijn, maar inpakken en reizen met kinderen heeft vaak het tegenovergestelde effect. Ook hier geldt dat je meer bereikt met wat minder:

  • Een slimme vakantiegarderobe bespaart niet alleen ruimte, maar ook stress. Kies voor kledingstukken die gemakkelijk te combineren en multifunctioneel zijn. Denk aan neutrale kleuren en kleding die zowel overdag als 's avonds gedragen kan worden.
  • Neem in plaats van veel kleren liever een stuk zeep of wat wasproduct mee zodat je handwasjes kan doen wanneer nodig.
  • Beperk het speelgoed op reis. Kies voor een paar favoriete veelzijdige items, zoals autootjes en poppetjes, wat kleurpotloden en een schriftje, een boek. Je kinderen vermaken zich zo ook: met de andere kinderen, met stokken, stenen en schelpen, met wat er ter plekke aanboden wordt.
  • Vergeet de 'voor het geval dat' items. Ook ter plekke zijn er winkels. Zorg bijvoorbeeld voor een basic reisapotheek, de speciallekes kan je daar kopen mocht het toch nodig zijn (wat waarschijnlijk niet het geval zal zijn).
  • Bekijk welke faciliteiten aangeboden worden: babybedjes, wasmachine, verhuur van fietsen, kinderwagens, enzovoort. Ook op vakantie is spullen huren en lenen een goed alternatief.
  • Maak de reis deel van het avontuur, of je nu in je eigen dorp of land bent, of verderweg op vakantie. Neem de fiets, de tram of de trein. Begin je trip van zodra je de voordeur sluit.
  • Focus op de ervaring: het allerbelangrijkste van je vakantie is dat je samen tijd spendeert. Ga op ontdekking, geniet van samen niksen, laat ruimte voor spontaniteit.

Eenvoud in je activiteitenkalender

Minimaliseren gaat niet alleen over spullen, maar ook (en vooral) over hoe je je tijd spendeert. Vertraag. En hou het simpel.

Je hoeft je zomer niet vol te plannen met altijd maar grootse daguitstappen en evenementen. Neem het alledaagse en maak er iets speciaals van.

Maak een lijstje of eenvoudige kalender met simpele maar leuke activiteiten en pik daar geregeld wat dingen uit: samen een ijsje eten, een avondwandeling, de zonsondergang bekijken, een zoektocht, een nieuw speelplein ontdekken, een ontbijtpicknick …

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hou het flexibel en laat ruimte voor spontane uitstapjes.

Zin in meer zomer met minder spullen maar je weet niet zo goed hoe te beginnen? Meld je gerust aan voor één van drie gratis inspiratiegesprekken die ik maandelijks inplan. Dan bekijken we eens wat jouw eerste stappen kunnen zijn.