Minimaliseren in december

28-11-2023

December. De laatste maand van het jaar. De gezelligste maand van het jaar. Maar ook een maand met een hoop inflow in je huis: speelgoed van de Sint, cadeautjes onder de kerstboom, nieuwe outfits voor de eindejaarsfeestjes, enzovoort.

Al bij al dus de ideale maand om eens goed te gaan ontspullen en minimaliseren, dacht ik. Dus wilde ik een 30-daagse mini-minimaliseerreeks op sociale media opstarten.

Gezellige drukte of te druk voor gezelligheid?

Maar toen kwam mijn hoofd in opstand. Het begon te knetteren en ik voelde tegenzin om er aan te beginnen. En ik bedacht, als het al in mijn hoofd knettert, dan knettert het wellicht ook bij vele anderen.

Want december is ook de drukste maand van het jaar. Met een eindeloze to do lijst en heel veel geregel:

  • Cadeautjes bedenken, opzoeken en kopen;
  • Feesten voorbereiden;
  • Boodschappenlijstjes maken;
  • Feestmaaltijden koken;
  • Mensen ontvangen.

En dat zijn de extra's. Want daarnaast lopen het huishouden, het werk, de hobby's,.. natuurlijk ook gewoon verder door.

Ik trek er daarom dus de stekker uit voor de maand december. Niet alleen doe ik die 30-daagse liever een andere keer. Ik laat een maand de socials achterwege. 

Minimaliseren gaat niet enkel over spullen

Minimaliseren gaat niet over alleen maar bewuster met je spullen omgaan. Het gaat ook - vooral - over bewust omgaan met je tijd en energie. De hele reden waarom ik minder spullen in mijn huis wil managen, is net om meer tijd te hebben. Meer energie. Meer ruimte.

In december wentel ik me graag in de gezelligheid. Ik wil genieten van de koude buiten en de warmte binnen. Ik wil me voeden met interessante boeken. Ik wil op stap gaan met mijn kinderen. 

Daarom laat ik los wat ik wil los en kan loslaten om een paar stapjes dichter te komen bij de persoon die ik wil zijn in december. 

Ik wens voor jou hetzelfde. Dat je ontdekt wie je wil zijn voor wat de rest van 2023 en dat je dan een paar kleine stapjes richting die persoon kan zetten.