7 praktische tips voor een stressvrij sintfeest

18-11-2024

De Sint is in aantocht. En als mama van twee jonge kinderen begrijp ik het maar al te goed: een fantastisch gezellige tijd komt eraan. Maar tegelijkertijd krijgen we alweer stress.

  • Aankoopstress, want wat zal de Sint deze keer in de schoentjes leggen?
  • Opruimstress, want er is eigenlijk geen plaats meer voor nog meer speelgoed.
  • Geldstress, want na de Sint, komt de Kerstman en vieren we nog het nieuwe jaar. Niet de goedkoopste periode van het jaar. 

En in ons gezin vieren de kinderen hun verjaardagen in januari en februari. Dus ja, het mag voor mij gerust wat minder zijn in deze periode van het jaar. 

En dat kan ook, met een paar mindshifts en wat kleine tips. Lees gerust even verder. Geen zin om alles te lezen? Scroll dan direct helemaal naar onderen en lees de snelle take aways.


Het gaat niet om de cadeaus

Ja, natuurlijk denken mijn kinderen nu nog dat het wél om de cadeaus gaat. En de Sint brengt in ons huis ook cadeaus. Maar dát is niet hetgeen ze later zullen onthouden. 

Wat herinner jij je nog van de Sintbezoekjes uit je jeugd? Misschien hier en daar wel een cadeautje waar je echt op zat te wachten. Maar wat je wellicht veel meer dan dat is bijgebleven zijn het sintfeest op school, het klaarzetten van je schoentje, tekeningen maken en briefjes schrijven voor de Sint, de chocolade en mandarijntjes, Bart Peeters die met zijn knikkende knieën bij Sinterklaas op bezoek gaat, en alle andere kleine en grotere sintmomentjes.

De cadeautjes zijn maar een onderdeel van het hele gebeuren. En je kan dat zo groot of zo klein maken als je zelf wil. 

Creëer je eigen tradities

Sta er ook even bij stil dat je de tradities waar je zelf mee opgegroeid bent gerust in een nieuw jasje mag steken. 

Het sintfeest zal voor jouw kinderen niet minder leuk zijn omdat de Sint bijvoorbeeld maar op één plek komt (in plaats van én thuis, én bij oma en opa, én bij mémé en pépé, én op school, ...).

De gezelligheid zal niet minder zijn omdat je geen speelgoedcatalogus in huis haalt.

Ze zullen niet minder stralen als jouw sinttafel gevuld is met een paar tweedehandscadeau's in plaats van het allergrootste, het allernieuwste, het allermooiste.

7 praktische tips

Wat je uiteindelijk wil is een gezellige periode, zonder dat het je een gat in je budget kost en zonder dat je overblijft met opnieuw een heleboel speelgoed waar weinig mee gespeeld wordt. 

Ik zet je graag nog even op weg met wat praktische tips:

  1. Maak plaats: in de weken voor je Sint aankopen doet is het een ideaal moment om even door het speelgoed te gaan, samen met je kind. Waar spelen ze vaak mee, wat mag weg? Met welk soort speelgoed zijn ze vaak uren creatief bezig? Waar word jij wel en niet blij van? Vind je keuzes maken niet eenvoudig? Gebruik dan eens de WegWijzer, een gratis beslissingstool. 
  2. Maak afspraken: waar komt de Sint in jouw familie? Overal? Enkel thuis? Of doen alle oma's en opa's het samen, afgewisseld per jaar? Er zijn zoveel opties mogelijk wanneer je durft out-of-the-box denken. Ook over het soort cadeaus kan je afspraken maken. Misschien is oma al lang blij als de Sint elk jaar nieuw knutselmateriaal dropt in haar schoentje. Het hoeft niet overal groots te zijn.
  3. Vermijd de speelgoedcatalogus: wanneer die catalogus op de een of andere manier in huis belandt, dan is het hek van de dam. Hoe gezellig het knippen en plakken en maken van lijstjes ook is, het doet toch altijd even pijn als de Sint zich niet aan de wishlist van je kind houdt.
  4. Hou het hele jaar door een lijstje bij: zie je iets dat past bij je kind? Zet het op je lijstje. Zegt je kind iets dat hij of zij wil? Zet het op je lijstje. Is het zover? Dan heb je gewoon je lijstje er even bij te nemen. 
  5. Start op tijd: door tweedehands te kopen, kan je je speelgoedbudget aanzienlijk verlagen. Maar begin dan wel op tijd, want die aankopen duren vaak wat langer. Je lijstje is dan een enorme hulp.
  6. Focus op de ervaring: maak er een feest van voor al je zintuigen, met of zonder cadeaus. De geur van speculoos, sintliedjes door de boxen, de smaak van chocolade, het klaarzetten van het schoentje, de pracht van een mooie sinttafel. Welk kind (en ouder) wordt daar nu niet blij van?
  7. Beperk de sinttijd: van de eerste intrede van de Sint tot hij weer op z'n boot naar Spanje zit, de sintperiode sleept soms lang aan. Dat hoeft niet. Kies waar je aan deelneemt. En geniet dan ten volle van de ervaringen. Nadien is er ook nog Kerst om naar uit te kijken.

Zo, ik wens je alvast een hele fijne sintperiode. En als je zelf nog tips hebt, stuur me dan gerust een mailtje!

Stressvrije Sinterklaas

Neem dit mee 👇

  • Het is de herinnering aan een mooie tijd dat blijft plakken, niet de cadeaus.
  • Je mag je eigen sintfeest vormgeven, stap gerust af van hoe het was in jouw kindertijd. 
  • Maak afspraken met je familie over waar de sint komt en wat in het schoentje belandt.
  • Wat er ook gebeurt, zorg dat die speelgoedcatalogus je huis niet binnengeraakt.
  • Start op tijd, zeker als je tweedehands koopt (wat een gouden zet is voor je budget!). Een lijstje bijhouden helpt ook enorm.
  • Beperk in tijd. Kort en bondig. En gezellig.
  • Grijp deze periode aan om ruimte te maken in je speelgoedkasten.


Lees meer

Het is zomervakantie, heerlijk! Of toch niet? Wat voor mij als kind helemaal in het teken stond van twee maanden ontspanning en plezier, is voor veel mama's toch ook een bron van stress.