Wat is de beste manier van ontspullen?

30-06-2024

Ontspullen. Een woord dat zowel bevrijdend als ontmoedigend kan klinken. Misschien heb je al wat opruimsessies achter de rug, maar blijf je zoeken naar de beste aanpak. Hier is het goede nieuws: er is geen juist antwoord op de vraag "Wat is de beste manier van ontspullen?"

Startpunt en strategie

Waar je start en hoe je te werk gaat is een persoonlijke keuze en hangt af van verschillende zaken:

  • Tijd: hoeveel tijd kun je dagelijks of wekelijks aan ontspullen besteden?
  • Energie: wat is je draagkracht? Ben je klaar voor een snelle aanpak of verkies je een langzamer tempo?
  • Emoties: hoe overweldigd voel je je door de hoeveelheid spullen en ben je gemotiveerd om een frisse start te maken?
  • Logica: wat lijkt voor jou het meest logische beginpunt?

Verschillende benaderingen

Als je klaar bent om de eerste stap te zetten zijn er verschillende invalshoeken die je kunt overwegen:

  • Per ruimte: begin met één specifieke ruimte, zoals een kamer, kast of lade. Deze methode is handig als je graag stap voor stap werkt en elk gebied grondig wil aanpakken.
  • Per categorie: focus op een specifieke categorie, zoals kleding, boeken of keukengerei. Door vergelijkbare items samen te brengen, krijg je een goed overzicht van wat je bezit. Zo kan je efficiënt beslissen wat te houden en wat los te laten.
  • Elke dag een beetje: neem dagelijks een kleine taak op je, zoals het opruimen van een plank, een hoekje of een behapbare opbergruimte. Deze consistente aanpak voorkomt dat je je overweldigd voelt. Zo bereik je geleidelijk aan resultaat.
  • Alles in één weekend: verkies je kickstart, dan is een weekendmarathon een krachtige optie. Zo pak je alles in één keer aan. 
  • Starten met de plekken waar je het meeste komt: begin met de ruimtes die je dagelijks gebruikt, zoals de keuken, de woonkamer of je kledingkast. Zo voel je heel snel resultaat wat je stimuleert om verder te gaan.
  • Starten bij de bron van stress: als een bepaalde plek of type spullen je veel stress bezorgt, overweeg dan hier te beginnen. Zo maak je direct een groot verschil in je dagelijkse leven.

Wat je best niet doet

En tot slot: begin in elk geval niet met sentimentele items. Foto's, erfstukken, dagboeken, brieven van vroeger, souvenirs, ... Hou deze liever tot het moment dat je 'ontspulspieren' al wat getraind zijn.  

Conclusie

Onthoud, er is geen juist of fout antwoord als het gaat om ontspullen. Het gaat erom wat het beste werkt voor jouw levensstijl, planning en gevoel. Experimenteer met verschillende benaderingen en ontdek wat jou het meest aanspreekt. Elke stap die je zet brengt je dichter bij een leven met meer eenvoud.