Wie is de baas? Jij of je spullen?
Je ruimte en omgeving hebben een enorm grote invloed op de manier waarop jij je tijd spendeert. Stond je daar al 's bij stil?
Jarenlang was ik niet tevreden met mijn kledingkast. Het was een ware struggle. Tijdens mijn studentenjaren belandde ik in een soort van vicieuze cirkel.
Ik eindigde met een gigantische berg goedkope kledij van slechte kwaliteit. Niet dat ik mij beter voelde door al die kleren. Integendeel. Maar dat had ik toen nog niet door.
Toen ik uiteindelijk, jaren later, 2000 km wandelde naar Compostela, met in mijn rugzak enkel de hoogstnoodzakelijke kleding, was dat een ware verademing.
Geen keuzestress, geen bergen was, geen kleren die ongedragen werden, geen schuldgevoel.
Geïnspireerd door dat gevoel minimaliseerde ik in de jaren nadien geleidelijk aan mijn kleerkast. Ik ben geen fashion queen, integendeel. Maar net daarom werkt een geminimaliseerde kledingkast zo goed voor me.
ik kan veel combineren
ik heb weinig keuzestress
ik sta dus ook veel minder lang voor mijn kledingkast 's morgens
ik heb meer inzicht in waar ik me goed in voel
En toch voelde mijn kledingkast nog te vol. In ons kleine huis is mijn kast niet groot. Er was geen ademruimte, waardoor ik
niet goed zag welke kleren ik allemaal had;
en mijn kleren niet zo makkelijk kon opbergen.
Een paar weken geleden startte ik daarom een experiment: een capsulegarderobe. Al jaren las ik er af en toe over en vond het principe interessant. En het triggerde me wel.
Maar eerlijk? Ik had m'n bedenkingen. Het idee om een deel van mijn kleding 'op pauze' te zetten voelde niet echt in lijn met mijn streven naar eenvoud. Het leek alsof ik tegen m'n eigen regels inging door kleren die buiten het seizoen zijn op een andere plek te bewaren.
De realiteit in onze regio met vier seizoenen is echter dat ik die broek in velours en mijn vijf wollen truien niet draag in de zomer. En ik heb in de winter geen drie spaghetti-topjes nodig.
Een capsulegarderobe is eigenlijk gewoon een slimme, kleine kledingcollectie die je eindeloos kunt mixen en matchen. Het bespaart niet alleen ruimte, maar het is ook nog eens goed voor de planeet.
Je kiest bewust wat op dat moment belangrijk is. Zoals een kerstboom die je op zolder bewaart tot het kerstseizoen begint. Zo bewaar je ook de typische seizoensspullen op een andere plek tot het nieuwe seizoen begint. Het is gewoon een manier om je kledingkast slim te organiseren.
De voordelen?
Wat ik nu niet aandoe, zit ook niet in de weg. Meer ademruimte in mijn kast dus.
Ik maak combinaties die ik anders niet maakte.
Nog minder was.
Ik weet heel goed wat ik nog nodig heb en kan dus gerichter kopen.
Ik heb nu tot de lente om het met deze kleren te doen. Daarna maak ik opnieuw een selectie van een 30 à 40-tal kleren voor het nieuwe seizoen. Het wordt dus nooit saai.
Meer lezen over capsulegarderobes? Dan kan ik je dit boek heel hard aanraden! Ik vond het in mijn bib.
Goed nieuws dan! Want aan de hand van mijn online cursus minimaliseer je zelf de berg kleren in je kledingkast.
Je ruimte en omgeving hebben een enorm grote invloed op de manier waarop jij je tijd spendeert. Stond je daar al 's bij stil?
Het is zomervakantie, heerlijk! Of toch niet? Wat voor mij als kind helemaal in het teken stond van twee maanden ontspanning en plezier, is voor veel mama's toch ook een bron van stress.
Ontspullen. Een woord dat zowel bevrijdend als ontmoedigend kan klinken. Misschien heb je al wat opruimsessies achter de rug, maar blijf je zoeken naar de beste aanpak. Hier is het goede nieuws: er is geen juist antwoord op de vraag "Wat is de beste manier van ontspullen?"
Onze spullen hebben een prijs. En dan heb ik het niet alleen over de centen die je ervoor betaalde. Want we betalen wel met meer dan geld.