Drie maanden met twee broeken en twee shirts

23-01-2024

Jarenlang was ik niet tevreden met mijn kledingkast. Het was een ware struggle. Tijdens mijn studentenjaren belandde ik in een soort van vicieuze cirkel.

 • ik voelde me niet goed in mijn kleren;
 • waardoor ik me niet goed in mijn vel voelde;
 • waardoor ik wekelijks, soms zelfs dagelijks, ging shoppen.

Ik eindigde met een gigantische berg goedkope kledij van slechte kwaliteit. Niet dat ik mij beter voelde door al die kleren. Integendeel. Maar dat had ik toen nog niet door.

Drie maanden met twee broeken en twee t-shirts

Toen ik uiteindelijk, jaren later, 2000 km wandelde naar Compostela, met in mijn rugzak enkel de hoogstnoodzakelijke kleding, was dat een ware verademing.

Geen keuzestress, geen bergen was, geen kleren die ongedragen werden, geen schuldgevoel.

Geïnspireerd door dat gevoel minimaliseerde ik in de jaren nadien geleidelijk aan mijn kleerkast. Ik ben geen fashion queen, integendeel. Maar net daarom werkt een geminimaliseerde kledingkast zo goed voor me.

 • ik kan veel combineren

 • ik heb weinig keuzestress

 • ik sta dus ook veel minder lang voor mijn kledingkast 's morgens

 • ik heb meer inzicht in waar ik me goed in voel

Experimenteren met een capsulegarderobe

En toch voelde mijn kledingkast nog te vol. In ons kleine huis is mijn kast niet groot. Er was geen ademruimte, waardoor ik

 • niet goed zag welke kleren ik allemaal had;

 • en mijn kleren niet zo makkelijk kon opbergen.

Een paar weken geleden startte ik daarom een experiment: een capsulegarderobe. Al jaren las ik er af en toe over en vond het principe interessant. En het triggerde me wel.

Maar eerlijk? Ik had m'n bedenkingen. Het idee om een deel van mijn kleding 'op pauze' te zetten voelde niet echt in lijn met mijn streven naar eenvoud. Het leek alsof ik tegen m'n eigen regels inging door kleren die buiten het seizoen zijn op een andere plek te bewaren.

De realiteit in onze regio met vier seizoenen is echter dat ik die broek in velours en mijn vijf wollen truien niet draag in de zomer. En ik heb in de winter geen drie spaghetti-topjes nodig.

Mijn capsulegarderobe
Mijn capsulegarderobe

Maar wat is dat nou eigenlijk, een capsulegarderobe?

Een capsulegarderobe is eigenlijk gewoon een slimme, kleine kledingcollectie die je eindeloos kunt mixen en matchen. Het bespaart niet alleen ruimte, maar het is ook nog eens goed voor de planeet.

De voordelen van een capsulegarderobe

Je kiest bewust wat op dat moment belangrijk is. Zoals een kerstboom die je op zolder bewaart tot het kerstseizoen begint. Zo bewaar je ook de typische seizoensspullen op een andere plek tot het nieuwe seizoen begint. Het is gewoon een manier om je kledingkast slim te organiseren.

De voordelen?

 • Wat ik nu niet aandoe, zit ook niet in de weg. Meer ademruimte in mijn kast dus.

 • Ik maak combinaties die ik anders niet maakte.

 • Nog minder was.

 • Ik weet heel goed wat ik nog nodig heb en kan dus gerichter kopen.

 • Ik heb nu tot de lente om het met deze kleren te doen. Daarna maak ik opnieuw een selectie van een 30 à 40-tal kleren voor het nieuwe seizoen. Het wordt dus nooit saai.

Meer lezen over capsulegarderobes? Dan kan ik je dit boek heel hard aanraden! Ik vond het in mijn bib.

Zelf aan de slag gaan in je kledingkast?

Goed nieuws dan! Want aan de hand van mijn online cursus minimaliseer je zelf de berg kleren in je kledingkast. De cursus komt uit in het voorjaar van 2024. 

Omdat het de eerste keer is dat deze cursus online komt, kan je als tester aan heel aantrekkelijke voorwaarden als eerste de cursus ontdekken. Lees meer en schrijf je hier in als tester.