Wie is de baas? Jij of je spullen?
Je ruimte en omgeving hebben een enorm grote invloed op de manier waarop jij je tijd spendeert. Stond je daar al 's bij stil?
Speelgoed minimaliseren en beter organiseren, allemaal goed en wel. Maar het heeft op de lange termijn weinig nut als je ook de instroom aan speelgoed niet aanpakt. Wil je een blijvende impact, sta dan even stil bij het speelgoed dat er jaarlijks, maandelijks of soms zelfs wekelijks binnenkomt. Op welke manier kan je dat verminderen? Enkele tips.
Open ended speelgoed is speelgoed waarmee kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Het is speelgoed zonder duidelijke regels of handleiding. Speelgoed waarmee je kind verschillende kanten op kan. Dit soort speelgoed is vaak ook niet gebonden aan een leeftijd en gaat dus jaren mee. Je hebt er wellicht wel wat van in huis liggen, zoals blokken, kapla, magnatiles of figuurtjes. Maar ook een tak, stenen of klei zijn voorbeelden van speelgoed waarmee op een 'open' manier gespeeld kan worden.
Wat niet wil zeggen dat close ended speelgoed minder goed is. Voorbeelden hiervan zijn puzzels, een gezelschapsspel, of zelfs een boek. Dat speelgoed heeft ook absoluut een grote educatieve waarde en is niet minderwaardig.
Wil je serieus je speelgoed minimaliseren, en moet je dus veel keuzes maken, dan kan het verschil tussen open en close ended speelgoed wel helpen bij het maken van de keuze. Wat wil je zelf bezitten en wat wil je misschien liever tijdelijk in huis. Dan kan je overwegen om het te lenen of huren. En dat brengt ons naadloos bij het volgende puntje.
Schrijf je eens in bij een spelotheek. Deze vind je tegenwoordig in heel veel steden en gemeentes. Net zoals bij een bibliotheek kan je in een spelotheek speelgoed in plaats van boeken lenen. Vaak betaal je een kleine bijdrage voor je lidmaatschap en dan per stuk van 0,50 cent tot een paar euro, afhankelijk van het soort speelgoed. Peanuts als je vergelijkt met de aankoopprijs van speelgoed waar vaak maar een paar keer mee gespeeld wordt.
Een spelotheek is ideaal voor voor het close ended speelgoed waar we het hierboven over hadden. Je leent een paar puzzels en gezelschapsspelen. Je mag die gedurende een paar weken mee naar huis nemen. Tijd genoeg dus om die puzzels verschillende keren te maken, tot de fun ervan is. Ook voor gezelschapsspelen is dit een ideale manier om te ontdekken of je kind een spel al dan niet leuk vindt.
In sommige spelotheken vind je ook groter en buitenspeelgoed, zoals peuterglijbanen, rolschaatsen, fietsjes, enzovoort. Ideaal om een seizoen te overbruggen zonder dat je het de rest van het jaar moet opbergen. En geef je binnenkort een verjaardagsfeestje? Dan vind je bij een spelotheek gegarandeerd leuke spelletjes om extra schwung aan je feestje te geven.
In veel bibliotheken krijgen kinderen een gratis lidmaatschap. Ze gaan wellicht geregeld al met de klas naar de bib. Maak je er ook met het gezin een gewoonte van om naar de bib te gaan, dan leg je hier niet enkel de basis voor een leven vol leesplezier, maar wordt lenen in plaats van bezitten de normaalste zaak van de wereld. En aangezien boeken voor velen één van de moeilijkste zaken zijn om los te laten, is dat een enorm cadeau aan je kinderen.
Overweeg om niet al het speelgoed in huis in één keer aan te bieden. Je kan werken met een rotatiesysteem waarbij je om de x aantal weken wisselt. Zo blijft het speelgoed nieuw en spannend.
Als je speelgoed roteert, zorg er dan voor dat je telkens verschillende soorten speelgoed tegelijkertijd aanbiedt: bouwspeelgoed, fantasiespeelgoed, gezelschapsspelen, enzovoort. Zo blijft er voldoende afwisseling. Of kies ervoor om dit enkel te doen met het close ended speelgoed in huis, zoals puzzels.
Roteer je speelgoed, bedenk dan wel dat je plek nodig hebt om speelgoed te stockeren. Bewaar het speelgoed dan soort per soort in goed gelabelde of doorzichtige bakken. Of maak een aantal bakken met een mix die je dan om de beurt aanbiedt. Dit kan goed werken voor babyspeelgoed, zoals rammelaars, trekeendjes, stapelringen, enzovoort.
Als de Sint z'n intrede doet is dat bij ons het begin van een kinderfeestenlawine: de sint, kerstmis en de verjaardagen, het gebeurt allemaal in een periode van 2 maand. Als we dan niet doordacht te werk gaan, hebben we binnen de kortste keren geen plaats meer om te spelen door alle cadeaus.
Wil jij graag wat meer eenvoud brengen in de speelgoedkast? Bekijk dan even deze tools waarmee je gratis aan de slag kan.
Je ruimte en omgeving hebben een enorm grote invloed op de manier waarop jij je tijd spendeert. Stond je daar al 's bij stil?
Het is zomervakantie, heerlijk! Of toch niet? Wat voor mij als kind helemaal in het teken stond van twee maanden ontspanning en plezier, is voor veel mama's toch ook een bron van stress.
Ontspullen. Een woord dat zowel bevrijdend als ontmoedigend kan klinken. Misschien heb je al wat opruimsessies achter de rug, maar blijf je zoeken naar de beste aanpak. Hier is het goede nieuws: er is geen juist antwoord op de vraag "Wat is de beste manier van ontspullen?"
Onze spullen hebben een prijs. En dan heb ik het niet alleen over de centen die je ervoor betaalde. Want we betalen wel met meer dan geld.