Speelgoed ontspullen: hoe minder spullen zorgt voor meer rust en blije kinderen

27-06-2023

We lijken in onze samenleving nog maar al te vaak te geloven dat meer beter is, ook bij speelgoed. Verjaardagen, de Sint, Kerstmis, een goed rapport...: er is altijd wel een reden om speelgoed te kopen. Maar wist je dat minder speelgoed juist voordelen heeft? Zowel voor je kind als voor jezelf.  

Hieronder lees je waarom. Geen tijd om alles door te nemen? Scroll naar beneden voor de snelle take aways.

Waarom ontspullen van speelgoed een goed idee is

  • Opruimen en schoonmaken gaat sneller

Minder speelgoed betekent minder opruimen. Het wordt eenvoudiger en sneller – niet alleen voor jou, maar ook voor je kind.

Speelgoed organiseren lijkt soms een onmogelijke taak, maar als er minder spullen zijn, wordt het overzichtelijk. Zorg voor een vaste plek voor elk item en genoeg ademruimte in kasten en bakken.

Praktische tip: Bewaar alleen speelgoed dat echt waardevol is en geef elk stuk een vaste plek.

  • Minder keuzestress bij het spelen

Veel speelgoed klinkt misschien als een luxe, maar te veel keuzes kunnen kinderen overweldigen. Met een kleiner aanbod spelen ze rustiger en creatiever.

En een kind dat zich ontspannen voelt, zorgt ook voor minder stress bij de ouders. 😉

Praktische tip: Laat alleen speelgoed binnen handbereik waar je kind nu mee speelt. Berg de rest tijdelijk op of roteer het speelgoed.

  • Meer rust in huis

Je huis zou een plek moeten zijn waar je tot rust komt na een drukke dag. Maar overal rondslingerend speelgoed zorgt voor visuele onrust. Minder spullen betekent een kalmere sfeer en minder frustraties over opruimen.

Praktische tip: Stel een simpele opruimroutine in, zoals samen opruimen na het avondeten. Zo blijft je huis opgeruimd zonder dat jij alles alleen hoeft te doen.

  • Meer creativiteit en verbeelding

Kinderen hebben niet veel nodig om hun fantasie te gebruiken. Een doos kan een poppenbed, een bad of een auto worden. Te veel kant-en-klaar speelgoed kan juist remmend werken op hun creativiteit.

Bovendien is af en toe vervelen helemaal niet erg – het stimuleert kinderen om zelf oplossingen te bedenken.

Praktische tip: Probeer 75% van het speelgoed tijdelijk op te bergen en kijk hoe je kind speelt met wat er overblijft.

  • Meer waardering voor speelgoed

Als speelgoed altijd in overvloed aanwezig is, verliezen kinderen de waarde ervan uit het oog. Minder speelgoed zorgt ervoor dat ze beter leren zorgen voor hun spullen.

Praktische tip: Betrek je kind bij het ontspullen. Vraag welke spullen écht belangrijk voor hen zijn. Dit helpt bij het ontwikkelen van verantwoordelijkheidsgevoel en loslaten.

  • Ruimte om te spelen, niet om te hebben
De Sint bracht een houten tweedehands treinbaan. Duurzaam, mooi en met veel speelmogelijkheden. Zeker als er veel vloerruimte is.
De Sint bracht een houten tweedehands treinbaan. Duurzaam, mooi en met veel speelmogelijkheden. Zeker als er veel vloerruimte is.

Minder speelgoed betekent meer ruimte in huis. Een lege eettafel nodigt uit om samen een spelletje te spelen of te knutselen. Een opgeruimde vloer is dé plek om ongestoord te bouwen of te dansen.

Praktische tip: Zorg voor voldoende vloerruimte en kies voor multifunctionele opbergoplossingen, zoals een opbergkist die ook als speeltafel dient.

Hoe begin je met speelgoed ontspullen

Speelgoed ontspullen met een opruimcoach
Speelgoed ontspullen met een opruimcoach

Wil jij aan de slag, maar weet je niet waar te beginnen? Hier een praktisch stappenplan. Of lees deze dit artikel over ontspullen van speelgoed.

  • Begin klein: ontspul in korte sessies.
  • Betrek je kinderen bij het proces: ze leren zo bewust keuzes maken.
  • Plan ontspullen in je agenda.
  • Haal het speelgoed uit de kast en bepaal wat blijft.
  • Berg speelgoed op een logische plek op.
  • Stel opruimroutines in om de orde gemakkelijker te behouden.

Klaar om aan de slag te gaan? Download gratis WegWijzer. Deze handige tool helpt je bij het maken van beslissingen. 

Waarom speelgoed ontspullen?

Neem dit mee 👇

  • Minder speelgoed = sneller opruimen en schoonmaken.
  • Kinderen spelen rustiger en creatiever met minder keuzemogelijkheden.
  • Een opgeruimd huis zorgt voor meer ontspanning en minder stress.
  • Kinderen waarderen en verzorgen hun speelgoed meer.
  • Meer ruimte betekent meer mogelijkheden om samen te spelen. 

Wil je ook genieten van een rustiger huis en tevreden kinderen? Start vandaag nog met ontspullen.


Lees meer

Kinderkleren – ze lijken zich op magische wijze te vermenigvuldigen. Het begint met een paar schattige rompertjes, maar al snel verandert het in een chaotische berg van te kleine, kapotte of ongedragen kleren waar je geen raad mee weet.

Kinderkleren opruimen en bewaren. In quasi elk gezin waar ik als opruimcoach aan de slag ga is het een ding. 'Hoe organiseer je alle kinderkleding voor een maatje groter, een ander seizoen of een volgend kind?' is de vraag die ik vaak te horen krijg.

Voelt je huis als een opslagplaats in plaats van een thuis? Veel mensen die willen ontspullen, blijven vastzitten in twijfel en uitstelgedrag. Ze houden spullen bij uit angst om los te laten, waardoor hun huis en hoofd overvol raken. Maar is die angst gegrond? Of zijn het excuses die ons tegenhouden om écht op te ruimen?