Waarom minder speelgoed?

27-06-2023

We lijken in onze samenleving nog maar al te vaak te geloven dat meer altijd beter is. En dat geldt ook voor speelgoed. Verjaardagen, de Sint, Kerstmis, goeie punten, zomaar. Er is altijd wel een reden om speelgoed te kopen. Maar wat als ik je vertel dat minder speelgoed hebben eigenlijk een goed idee kan zijn? 

In deze blogpost bespreken we wat de voordelen zijn van bewust omgaan met het speelgoed in huis. Zowel voor je kind als voor jezelf. 

Minder stress voor ouder en kind

Je weet dat opruimen snel en eenvoudig gaat. Als je living tijdelijk omgetoverd wordt naar een speelzaal, ga je daar makkelijker mee om. Je kind zelf is ook rustiger, want ze zijn minder overweldigd. Er is minder keuzestress en ze hebben meer ruimte om te spelen en creatief te zijn. En ik moet je niet vertellen dat een kind dat rustiger is, ook zorgt voor minder stress bij de ouders.

Meer creativiteit en verbeelding

Waarom moet een speelgoedkeukentje alle soorten speelgoedeten bevatten? Of kunnen papiersnippers spaghettislierten voorstellen en gele duplo zijn misschien wel aardappelen? Een kartonnen doos wordt een baby-bed en een sjaal is eerst een rok, daarna een cape en later nog een kamp.

Als alles kant-en-klaar voorgeschoteld wordt aan een kind, is er minder ruimte voor creativiteit, improviseren en verbeelding. Vervelen je kinderen zich af en toe, dan is dat trouwens goed voor hen (google er maar 's op na). Ze leren zichzelf bezighouden en kunnen plots heel creatief met iets uit de hoek komen. Dat hoeft dus zeker geen trigger te zijn om nieuw speelgoed te kopen.

Opruimen gaat snel en eenvoudig

Heb je minder speelgoed, dan moet je minder opruimen. Opruimen gaat ook sneller en is eenvoudiger voor je kind, zeker als je het goed organiseert: je kind weet dan waar de spullen opgeborgen moeten worden.  Geef je hen duidelijke instructies, dan gaat het nog makkelijker: leg de duplo in die zak, steek de potloden terug in die doos, .. 

Meer waardering

Het speelgoed dat je wel hebt, wordt meer gewaardeerd. Een kind dat overweldigd wordt door speelgoed, en maandelijks nieuwe spullen krijgt, vindt dat op de duur ook evident en normaal. Heb je wat minder speelgoed, moeten ze er al eens voor sparen of wordt iets dat kapot is niet zomaar vervangen, dan gaan ze ook zorgvuldiger om met hun eigendommen. En dat is een mooie les voor hen om mee te nemen verder in hun leven.


Het is zomervakantie, heerlijk! Of toch niet? Wat voor mij als kind helemaal in het teken stond van twee maanden ontspanning en plezier, is voor veel mama's toch ook een bron van stress.

Ontspullen. Een woord dat zowel bevrijdend als ontmoedigend kan klinken. Misschien heb je al wat opruimsessies achter de rug, maar blijf je zoeken naar de beste aanpak. Hier is het goede nieuws: er is geen juist antwoord op de vraag "Wat is de beste manier van ontspullen?"